Nagyvilág

Elszabotálták a pártok Draghi túlélését, bukhat az olasz kormány

Baris Seckin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Baris Seckin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Berlusconiék, Salviniék és az Öt Csillag Mozgalom se szavazott, így az olasz kormányfő mögött nem maradt határozott többség, előrehozott választás jöhet.

Mario Draghi olasz miniszterelnök megnyerte a bizalmi szavazást a felsőházban, a szenátusban szerdán, de a három fő koalíciós párt megtagadta a részvételt a szavazáson, amivel gyakorlatilag aláásta a kormány jövőjét – írja az MTI. Az indítványban arra kérték a házat, hogy hagyja jóvá Draghinak azt a beszédét, amiben egyebek között egységet követelt koalíciós szövetségeseitől.

A szavazás során 95-en támogatták, 38-an ellene szavaztak. Több tucat szenátor azonban távol maradt a voksolástól.

Ez a helyzet azt jelentheti, hogy feloszlatják a parlamentet, és előrehozott választások várhatók, mivel Draghi elveszítette a koalíció három fontos tagjának támogatását:

  • a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszországét (FI),
  • a jobboldali Ligáét, amit Matteo Salvini vezet,
  • továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S).

Az FI és a Liga törvényhozói nem vettek részt a szavazáson. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorai szintén nem szavaztak, de az ülésteremben maradtak, nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák a határozatképtelenséget.

Draghi nemzeti egységkormánya a múlt héten került válságba, miután a kormánykoalíció fontos részét képező M5S nem támogatta a kormányt egy rendeletről szóló bizalmi szavazáson. A miniszterelnök benyújtotta lemondását, de Sergio Mattarella államfő nem fogadta el, és felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

Szerdán kora reggel a miniszterelnök azt mondta a szenátusban, hogy a végrehajtó hatalom számára „az egyetlen út” a „bizalmi paktum újjáépítése”, amire alapult. A kormánykoalíció jobbközép pártjai azonban – élükön a Ligával és a Hajrá, Olaszországgal – ezt gyakorlatilag elutasították, és felszólították Draghit, hogy alakítson új kormányt az M5S nélkül.

Draghi reggel azt mondta, hogy megpróbálja folytatni a nemzeti egységkormányzást, mivel nem hagyhatta figyelmen kívül a különböző szférákból – többek között az üzleti élet vezetőitől, az egyetemi dékánoktól és az önkéntes szövetségektől – érkező, őt maradásra felszólító hangokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik