Nagyvilág

Egészségre veszélyes ózonszinteket mértek Európában

Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Észak- és Nyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt –figyelmeztet az Európai Unió (EU) Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS).

Az MTI azt írja, hogy a CAMS jelentése szerint július közepén a felszíni ózon koncentrációja Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban elérte az egészséget veszélyeztető szintet, ami helyenként 200 mikrogammot jelent köbméterenként.

Noha a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ikától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése július 20-án várható.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre nézve. Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója arról beszélt, hogy a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint torokfájás, köhögés, fejfájás és növekedhet az asztmás rohamok kockázata is.

A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente

Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei „extrém tűzveszélynek” vannak kitéve, egyes térségek pedig „nagyon extrémnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik