Nagyvilág

Szükségállapotot hirdettek Srí Lankán

Rafik Makbúl / AP / MTI
Rafik Makbúl / AP / MTI
Az ügyvezető államfő rendet akar a szigetországban.

Szükségállapotot rendelt el Srí Lankán az ügyvezető elnök hétfőn. Ranil Vikremeszinghe a hetek óta tartó belpolitikai válságnak, tüntetéseknek akar véget vetni. Döntését a közbiztonság, a közrend védelmével, az alapvető szolgáltatások biztosításával indokolta – írja az MTI.

Múlt héten az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza elmenekült a szigetországból, miután tüntetők megrohamozták rezidenciáját, őt okolták azért, hogy Srí Lanka történelme legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Az államfő Szingapúrból küldte el lemondólevelét. Helyét ideiglenesen vette át Vikremeszinghe, egyúttal ő lett az új  miniszterelnök is.

A tervek szerint a parlament szerdán választ új államfőt. A négy jelölt egyike maga Vikremeszinghe, de sok tüntető már jelezte, nem fogadják el elnöknek, mert a bukott Radzsapaksza szövetségesét látják benne. Az új államfő 2024 novemberéig lenne hivatalban. Noha a tüntetések Radzsapaksza távozása után alábbhagytak, helyszíni beszámolók szerint még mindig körülbelül 500 tüntető van az elnöki palotában.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válságát az váltotta ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus, az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodásra hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját. Srí Lankán Gotabaja Radzsapaksza volt az első államfő, aki lemondott 1978 óta, amikor az elnöki rendszert bevezették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik