Nagyvilág

Ezen a napon lesz 8 milliárd ember a Földön

DIBYANGSHU SARKAR / AFP
DIBYANGSHU SARKAR / AFP

A világ országainak többségében az elkövetkező nyolc évtizedben rendületlenül növekszik a népszaporulat– olvasható az ENSZ előrejelzésében, amit az Index ismertetett.

A cikkből kiderül, hogy napra pontosan kiszámolható: a Föld lakosainak száma 2022. november 15-én fogja elérni a nyolcmilliárdot. Azt is tudni, hogy a gyarapodás nem torpan majd meg: a népesség 2030 elején 8,5 milliárd, 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban pedig 10,4 milliárd körül alakulhat.

Mint írják, Kína sokáig a világ legnépesebb országa volt, de az előrejelzés szerint csak a jövő évig: 2023-ban már Indiának lesz a legtöbb lakosa a Földön. Ma mindkét ország lakossága meghaladja az 1,4 milliárdot, ami a világ népességének több mint egyharmadát teszi ki. Kína népessége azonban várhatóan jövőre csökkenni kezd.

India csak egyike annak a nyolc országnak – a Fülöp-szigetek, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, Nigéria, Pakisztán és a Tanzániai Egyesült Köztársaság mellett –, ahol 2050-re jelentős népességnövekedés várható. A népesség a felsoroltak mellett több, a Szaharától délre fekvő országban is megduplázódik. Ezzel párhuzamosan 61 országban várható legalább 1 százalékos népességcsökkenés. Közülük is messze kiemelkedik Bulgária, Lettország, Litvánia, Szerbia és Ukrajna, ahol az előrejelzések szerint 20 százalékos népességcsökkenés sem kizárt, azaz egyötödével csökkenhet ezen országok lakosainak száma.

A jelentés Magyarországot nem említi meg – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik