Nagyvilág

Háromezer hektár lángokban Horvátországban

AFP
AFP

Repülőgépekkel és a katonaság bevonásával oltják a tüzet a horvát tengerparton, ahol az erdőtűz már több mint húsz házat rombolt le – írja az MTI zágrábi tudósítója a Vecernji List című helyi lapra hivatkozva. A tűz oltásában több mint 350 tűzoltó, 75 rendőr és számos katona vesz részt, de a helyi lakosság is oltja a tüzet. A hivatalos jelentések szerint körülbelül 3300 hektáros területet érint a tűz.

A lap szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, emellett számos jármű tönkrement, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált.

A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zadar közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél a lángokat gyorsan továbbterjesztette.

A helyiek evakuálása folyamatos, szárazföldön és vízen is menekítik az embereket. A Sibenik környéki utak egy részét teljesen, más részét részlegesen, illetve rövid időre lezárták.

Csütörtök hajnalban a lángok Sibenik és Vodice között csaptak fel, a tűz átterjedt a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is, illetve a Vodice melletti Zatonra.

A horvát meteorológiai intézet jelentése szerint a hét további részében is extrém melegre és szárazságra kell számítani, Európát ugyanis ismét elérte egy erőteljes hőhullám.

(Kiemelt képünkön egy korábbi horvátországi bozóttűz oltása látható, amely szintén Sibenik környékén tombolt 2012 júliusában.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik