Nagyvilág

Novemberre már nyolcmilliárd ember él a Földön

Imtiyaz Shaikh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Imtiyaz Shaikh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népessége várhatóan november 15-én fogja elérni a nyolcmilliárd főt, jövőre pedig már nem Kína, hanem India lesz a világ legnépesebb országa.

A dokumentum szerint a világ népessége 1950 óta ugyan most növekszik a leglassabb ütemben, ám a korábbi gyors növekedés még hosszú évekig éreztetni fogja a hatását. A világ népessége 2030-ban eléri a 8,5 milliárd főt, 2050-re a 9,7 milliárd főt, a 2080-as években pedig már a 10,4 milliárd főt, majd várhatóan ezen a szinten marad 2100-ig.

A drámai növekedést nagyrészt a reproduktív kort túlélők számának növekedése okozta, amit a termékenységi ráta jelentős változásai, a növekvő urbanizáció és gyorsuló ütemű migráció kísérnek

idézi az Al Jazeera az ENSZ előrejelzését hozzátéve, hogy a trendek messzire ható következményekkel fognak járni a következő generációkra nézve.

Ezzel együtt azt írják, a következő évtizedekben a népességnövekedésnek több mint fele mindössze nyolc országban fog összpontosulni. Ezek az országok: a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia.

A hétfőn közreadott dokumentum szövege szerint több százezer évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a világ népessége elérje az egymilliárdot, és mindössze kétszáz évre volt szükség ahhoz, hogy a hétszeresére növekedjen. A világ népessége alig több mint tíz évvel ezelőtt, 2011-ben még csak hétmilliárd volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik