Nagyvilág

Egy hét alatt duplájára nőtt a monszun áldozatainak száma Pakisztánban

Asif HASSAN / AFP
Asif HASSAN / AFP

Kevesebb, mint egy hónap alatt száznegyvenhét halálos áldozatot szedtek a pakisztáni monszunesőzések – írja az MTI az AP hírügynökség értesülésére hivatkozva.

A monszunidőszak az idén június 14-én kezdődött, és az átlagosnál kétszer több csapadék hullott, amit szakértők az éghajlatváltozásnak tudnak be. Az éghajlatváltozással kapcsolatos ügyekért felelős miniszter július 6-án még csak hetvenhét áldozatról számolt be.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt néhány napban csaknem kétszeresére emelkedett az árvizek és esőzések miatt meghaltak száma.

A halálos áldozatok többsége nő és gyermek.

Csak Beludzsisztán tartományban hatvanhárom ember vesztette életét az esőzésekben. Karacsiban, az ország délnyugati partvidékén fekvő kikötővárosban egész városrészek kerültek víz alá hétfőn. A helyiek csónakokkal, biciklivel vagy gyalog próbálnak átvágni a térdig vagy derékig érő áradatban.

Több pakisztáni város lakossága évek óta küszködik a nyári esőzések miatt. A kormányt és a helyi hatóságokat sokan kritizálják, hogy nem tesznek eleget a katasztrófák megelőzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik