Nagyvilág

Lemond Srí Lanka elnöke

MTI/EPA/Csamila Karunaratne
MTI/EPA/Csamila Karunaratne

Megrohamozta és felgyújtotta a tüntető tömeg szombat este a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját – közölte a rendőrség és a kormányfő környezete.

Az esti órákban bejelentették, hogy jövő szerdán lemond az elnök.

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.

Korábban a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is. A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó – sokan nemzeti zászlóba burkolózva – tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások a elnöki ágyon és szófákon ültek.

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert. Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába.

A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

Gotabaja Radzsapaksza elnök jövő szerdán lemond – közölte Japa Abejvardena házelnök, akit az államfő videófelvételen tájékoztatott lemondási szándékáról. Az elnök egyelőre még nem nyilatkozott személyesen.

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot.

A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik