Nagyvilág

Titokban járt Ukrajnában a honvédség főparancsnoka

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Ukrajnában járt Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. Erről csak a kijevi magyar nagykövetség adott hírt, ám ott is csak a látogatásról beszámoló ukrán vezérkari oldal posztját osztották meg – írta az Index. A magyar oldalon – a Honvédelmi Minisztérium vagy a honvedelem.hu weboldalain – egyelőre nem számoltak be a látogatásról.

A látogatásról az ukrán hadsereg vezérkarának oldalán tettek közzé egy képes beszámolót. A magyar parancsnok találkozott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával is. Zsaluzsnyij azt mondta: a látogatás annak a jele, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni háborúban.

Nagyra értékelem a szakmai, baráti kapcsolatot, amelyet magyar kollégámmal ápolok, és elégedett vagyok az államaink közti katonai együttműködéssel

– idézték az ukrán főparancsnokot a közleményben.

Az ukránok beszámolójából az is kiderült, hogy a magyar delegáció egy hosszabb körutat tett az ország déli részén Dnyipróban, valamint – az oroszok által a napokban is bombázott – Mikoljivben.

Frissítünk!

A Honvédelem.hu-n péntek reggel megjelent egy beszámoló a magyar főparancsnok útjáról. Ebben a többi között azt írták, hogy Ruszin-Szendi tájékoztatást adott ukrán kollégájának a magyar haderőfejlesztésről és az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező, Magyar Honvédséget érintő feladatokról. Ezt követően Zsaluzsniyij vezérezredes beszélt az ukrajnai helyzetről és az aktuális katonai feladatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik