A következő élő közvetítés része Az ukrajnai háború értelmetlenné tette a G20-csúcsot

Oroszország másik háborújában se túl engedékeny

Russian Foreign Ministry / Sputnik / AFP
Russian Foreign Ministry / Sputnik / AFP

Oroszország pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szíriának török területről, a damaszkuszi rendszer megkerülésével nyújtandó segélyezés egy évvel történő meghosszabbításáról szóló norvég-ír határozattervezetet. A segélyezésre vonatkozó engedély vasárnap jár le. A 2014 óta érvényben lévő, a szír-török határon fekvő Bab el-Haván keresztül érkező támogatással több mint 2,4 millió embernek nyújtanak segítséget a dzsihadisták, valamint a lázadók kezén lévő Idlíb tartományban.

A BT tizenöt tagja közül tizenhárom támogatta a javaslatot. Kína, ami a múltban gyakran csatlakozott az orosz vétóhoz, ezúttal tartózkodott, amit figyelemre méltónak tartottak a nyugati államok. „A tervezet fittyet hány Damaszkusz szuverenitására” – bírálta a javaslatot az orosz ENSZ-nagykövet helyettese. Dmitrij Polanszkij sajnálkozását fejezte ki a nyugatiak „makacssága miatt”, hogy újabb egy évre meg akarják hosszabbítani az engedélyt. Oroszország másik javaslatot nyújtott be, amelyben az engedély csak hat hónapra szólna.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője bírálta Oroszország magatartását. Közölte, hogy egy Norvégia és Írország által benyújtott kompromisszumos szövegről van szó. Hat hónap nem elegendő a megfelelő segítség biztosításához a lakosság számára, mert egyértelmű ütemtervre van szükség, amely alapján tervezni lehet – mondta a diplomata.

A határozattervezetben hat hónapos hosszabbítás szerepelt 2023. január 10-ig, további hat hónapos hosszabbítással 2023. július 10-ig, ha a Biztonsági Tanács nem dönt másképpen. A kiterjesztés az ENSZ-főtitkár jelentése alapján történne. Az orosz javaslat szerint az engedélyt hat hónappal, 2023. január 10-ig hosszabbítanák meg, a további meghosszabbításhoz újabb határozatra lenne szükség. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik