A következő élő közvetítés része Az ukrajnai háború értelmetlenné tette a G20-csúcsot

Lavrov már ma lelép a G20-csúcstalálkozóról

Idő előtt távozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az indonéziai Balin rendezett, a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozójáról, és kihagyja a péntekre tervezett üléseket, valamint a hivatalos vacsorát – erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Lavrov még kétoldalú megbeszéléseket folytat, utána szól a sajtóhoz és távozik

– közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő újságírókkal. Lavrov pénteken elutasította a találkozón elhangzott, az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyugati bírálatokat, „őrjöngőnek” minősítve őket, és korholta Oroszország ellenfeleit, amiért „elrontották a globális gazdasági kérdések megoldásának lehetőségét”.

Agresszorok, megszállók, (…) sok mindent hallottunk ma

– mondta Lavrov az újságíróknak. Szerinte a nyugatiak „szinte azonnal, amint átvették a szót a találkozón, az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Oroszország fékevesztett bírálatába fogtak”. „A vita során a nyugati partnerek elkerülték a G20 mandátumának követését, nem foglalkoztak a világgazdaság kérdéseivel” – tette hozzá Lavrov.

Moszkva szerint a Nyugat kísérlete, hogy a modern idők legszigorúbb szankcióival elszigetelje, gazdasági háború meghirdetéséhez hasonlít, és Oroszország mostantól Kína, India és más, Nyugaton kívüli hatalmak felé fog fordulni. Szergej Lavrov nem volt jelen, amikor ukrán kollégája, Dmitro Kuleba – online – beszédet intézett a G20 csoport diplomáciai vezetőihez.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik