Nagyvilág

Elbontja a határkerítést és szívesen látja a migránsokat Szlovénia

Jure MAKOVEC / AFP
Jure MAKOVEC / AFP
Az Orbán-szövetséges Janez Jansával teljesen ellentétes elveket vall az új szlovén kormány.

A szlovén hadsereg a jövő hét második felétől megkezdi a kerítés lebontását Horvátországgal közös határán – jelentette be pénteken Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón az MTI szerint. Így fogalmazott:

A migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása.

A Robert Golob vezette új baloldali kormány egyik prioritása a kerítés lebontása. Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 135 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.

…áció, …ráció, integráció

Bobnar kezdeményezésére a minisztérium egy új tanácsadói testületet is létrehozott, ami szorgalmazni fogja a biztonságosabb migrációs útvonalak létrehozását, a menekültügyi eljárások és a tartózkodási engedélyek megszerzésének hatékonyabbá tételét, a nemzetközi védelem feltételeinek könnyítését és a társadalmi integrációt. Bobnar szerint a menedékkérőket integrálni kell a társadalomba és a munkaerőpiacra, lehetőséget kell nekik adni a nyelvtanulásra, és meg kell akadályozni, hogy kizsákmányolhassák őket.

A bizottság már utasította a rendőrséget, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a veszélyeztetett csoportok védelmére, biztosítsák a nemzetközi védelmet kérelmezőkkel szemben az egyéni bánásmódot, valamint jegyezzék fel, hogy tájékoztatták őket a jogaikról. A miniszter szerint az eddigi eszközök felhasználásával és jelenlétével a terepen a rendőrség továbbra is gondoskodik a biztonságról és az államhatárok védelméről. Az új szlovén kormány helyzete amúgy nem egyszerű, e cikkünkben írtunk róla bővebben:

Kapcsolódó
Kapkodás, válságkezelés és „zöld” víziók az illiberális ellenzékével is küzdő új szlovén kormányban
Mintha véget sem ért volna a kampány, Orbán Viktor szlovén barátjának pártja és propagandagépezte lejárató kampányokkal, médiaháborúval kényszeríti ideológiai bozótharcra az egyébként is nehéz helyzetben lévő kabinetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik