Nagyvilág

Kövér: Az EU jövőjéről szóló vita arról szól, hogy hogyan legyünk csicskásai az Egyesült Államoknak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Mandinernek adott nagyinterjúja után most ismét Kövér Lászlótól idézünk. Az Országgyűlés elnöke a felvidéki Martoson vett részt az Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán, ahol arról beszélt, hogy „az EU jövöjéről szóló viták mögötti törekvések nem arról szólnak, hogy mi legyen az EU szerkezete vagy, hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen”.

A vita arról szól, hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki.

Hozzátette: a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

A házelnök kijelentette: „ a Ferenc pápa által is kiprovokáltnak minősített ukrajnai háborúnak a valódi oka nem Donbaszban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani”. Szerinte az előállt helyzetnek az az oka, hogy „az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi”. Kövér László elmondta: „van egy amerikai rémálom, amely az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját”.

A szándék kétségkívül az, hogy Európát le lehessen választani erről a gazdasági térségről, amelynek a törésvonala Oroszország és a tőle nyugatabbra eső területek között húzódik

– állítja Kövér László.

Kapcsolódó
Kövér László: „Ezek sátánisták”
„Isten éltesse Gyurcsány Ferencet erőben, jó egészségben, hosszú-hosszú ciklusokon át, az ellenzék vezéreként.” Ezt kívánja, ha ezen múlik a Fidesz sikere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik