A következő élő közvetítés része Ukrajna lakosságának egyharmada kényszerült otthona elhagyására a háború kezdete óta

Ukrajna lakosságának egyharmada kényszerült otthona elhagyására

Pavel Lisitsyn / AFP
Pavel Lisitsyn / AFP

Ukrajna februári megszállása óta mintegy 7,1 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az ország területén belül – írta a The New York Times.

A Guardian közben a ENSZ menekültügyi szervezetének szerdai bejelentére hivatkozva azt írta, hogy február 24-e óta 8,793 millió ember lépte át Ukrajna határát a háború kezdete óta. Az európai országokban regisztrált ukrajnai menedékkérők száma 5,640 millió ember.

Donyeck kormányzója, Pavlo Kirilenko eközben menekülésére szólította fel a térség 350 ezres lakosságát  a friss halálesetekről és sérülésekről szóló jelentések miatt.

Ez a második világháború óta nem látott mértékű menekülthullámot jelent.

Míg a háború kezdetén az ország nagy részén megmozdult a lakosság, addig a menekültek nagy része ma inkább Ukrajna keleti részéről érkezik, mivel ez a terület vált a konfliktus középpontjává.

A civilek általában vonatokra és buszokra szállva özönlenek Kelet-Ukrajna városaiból a nyugati országrész és a főváros, Kijev viszonylagos biztonságát keresve. Sokan humanitárius konvojokban távoztak a lakóhelyükről, mások gyalogosan távoztak, sokszor szó szerint az életükért futva.

A The New York Times azt írja, hivatalosan ugyan mindössze hárommillió embert tartanak nyilván belső menekültként, de a valós szám ennek több mint kétszerese. Ennek oka, hogy nem minden belső menekült regisztráltatja magát, vállalva ezzel, hogy a menekültügyi ellátások jó részéből kimaradnak.

Az állam sok helyen nem állt készen a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek ilyen nagy mértékű befogadására

– mondta Vitalij Muzicsenko, Ukrajna szociálpolitikai miniszterhelyettese a héten tartott sajtótájékoztatóján, ahol új terveket jelentett be a belső menekültek állami segélyre történő regisztrációjával kapcsolatban.

Az ENSZ szakértői szerint a belső menekültek többsége – hasonlóan a több menekülthöz – elsősorban nő és gyermek. Ők nem ritkán olyan alapvető szükségleteiket sem tudják kielégíteni, mint a víz, az élelmiszer és más alapvető fogyasztási cikkek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik