Nagyvilág

Több ezer ember menekült el a sydney-i árvíz miatt

Muhammad FAROOQ / AFP
Muhammad FAROOQ / AFP
Egyes régiókban 800 mm csapadék hullott szombat óta, ami messze meghaladja Ausztrália egész éves átlagos csapadékmennyiségét.

Folytatódnak a heves esőzések kedden Ausztrália keleti partjainál, ami tovább mélyíti a sydney-i árvíz okozta válsághelyzetet. A Reuters beszámolója szerint több ezer lakosnak kellett elhagynia otthonát, miután a folyók vízszintje hamar meghaladta a veszélyességi szintet.

Új-Dél-Walesben mintegy 50 ezer lakost szólítottak fel otthona elhagyására, többségüket Sydney nyugati külvárosában. Ez jelentős növekményt jelent a hétfői 30 ezer főhöz képest.

Ez az esemény még korántsem ért véget

– mondta Új-Dél-Wales miniszterelnöke, Dominic Perrottet.

Anthony Albanese ausztrál szövetségi miniszterelnök, aki kedden tért haza egyhetes európai útjáról, azt közölte, hogy Perrottettel együtt szerdán bejárják az árvízzel érintett régiókat.

A szövetségi kormány természeti katasztrófának nyilvánította az áradásokat, és vészhelyzeti segélyekkel támogatja az árvíz sújtotta lakosokat.

A legújabb viharcella – amely egyes területeken három nap alatt egy évnek megfelelő mennyiségű csapadékot hozott – keddtől valószínűleg az enyhülés jeleit mutatja Sydneyben – közölte az ausztrál Meteorológiai Hivatal.

Az áradás veszélye a héten ennek ellenére fennmaradhat, mivel a legtöbb folyó vízgyűjtő területe már a legutóbbi árvíz előtt is közel járt a kapacitása határához. Egyes régiókban 800 mm csapadék hullott szombat óta. Ez messze meghaladja Ausztrália éves átlagos csapadékmennyiségét, amely körülbelül 500 mm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik