Nagyvilág

Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Kedden a NATO-nagykövetek Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Ann Linde svéd külügyminiszter jelenlétében aláírták Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit az Észak-Atlanti Szövetség központjában, Brüsszelben, ezzel kezdetét vette a ratifikációs folyamat.

Svédország és Finnország mostantól részt vehet a NATO-tagok találkozóin, szavazati jogot azonban még nem kapnak. Ahhoz, hogy a szövetség teljes jogú tagjává váljanak, a 30 tagországnak, köztük Magyarországnak, ratifikálnia kell a most aláírt csatlakozási jegyzőkönyveket. A Spiegel azt írja, hogy a német Bundestag már most pénteken megszavazhatja.

A NATO vezetői a legutóbbi madridi csúcstalálkozón megegyeztek arról, hogy meghívják Finnországot és Svédországot a NATO-hoz, miután Törökország, Finnország és Svédország háromoldalú memorandumot írt alá. A török ​​vezetés korábban az északi országok kurd csoportok és fegyverexport állítólagos támogatásával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva blokkolta a folyamatot. Bár most tettek egy lépést előre, Törökország még akadályt gördíthet a ratifikáció elé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy a szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll azon európai demokráciák előtt, amelyek készek és hajlandóak hozzájárulni a közös biztonsághoz:

32 nemzettel az asztal körül még erősebbek leszünk, és országaink nagyobb biztonságban lesznek, miközben az elmúlt évtizedek legnagyobb biztonsági válságával nézünk szembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik