Nagyvilág

Egyiptomi cápatámadások: prédatévesztés lehetett, a külügy fokozott elővigyázatosságra int

KHALED DESOUKI / AFP
KHALED DESOUKI / AFP
Több mint kétezer magyar nyaralhat jelenleg is azon a területen Egyiptomban, ahol két halálos cápatámadás történt a hétvégén. A Fővárosi Állatkert szóvivője szerint kétségkívül ritka az ilyen eset, de a cápák nem csak az óceán közepén élnek. A Külügyminisztérium közölte, az illetékes konzulok kiemelt figyelemmel kezelik az ügyet.

Ritka, hogy halálos cápatámadás történik a Vörös-tenger partvidékén, a véletlen hozhatja úgy, hogy rövid időn belül egymás után kétszer is előfordul, de az is megesett már, hogy valamelyik cápa erre rászokott, mondta a 24.hu megkeresésére Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Mint ismert, múlt hétvégén az egyik legnépszerűbb egyiptomi nyaralóövezetben egy osztrák és egy román nő is életét vesztette cápatámadásban. Hanga szerint a cápákat nem úgy kell elképzelni, hogy kizárólag a nyílt óceánon vannak több ezer méteres mélységben, izgalmasak lehetnek számukra a korallszirtek, a sekélyebb tengerszintek, de pánikra azért nincs ok.

A szóvivő szerint a cápatámadásoknak jellemzően két oka van: provokáció vagy prédatévesztés.

A leggyakrabban összetévesztik valami mással a célpontot. Érdekes, hogy az elhunyt osztrák hölgy a kezén sérült meg, pedig általában, ha a cápa azt gondolja valamiről, hogy az egy zsákmány lesz, a törzsön harapás a jellemző. Nem kizárt az sem, hogy az állat területet védett, ezért harapott oda

– mutatott rá.

Hanga Zoltán kérdésre válaszolva arról is beszélt, kihajtani elég nehéz egy cápát egy adott területről, az pedig szinte reménytelen, hogy később majd megállapítsák egy egyedről, hogy az volt az elkövető, ha csak nem volt előtte megjelölve.

A szakember közölte, évente 100 és 200 közötti cápatámadást regisztrálnak világszerte, de ebben benne vannak az akváriumi cápákkal kapcsolatos munkahelyi balesetek és azok az esetek is, amikor merüléskor egy cápa nekimegy a ketrecnek, de nem történik sérülés.

Az úgynevezett nem kiprovokált támadások száma évi 50 és 100 közé tehető, de ezek közül általában egy számjegyű szokott maradni a halálos végkimenetelű incidensek száma. Ha megvizsgáljuk, hány fürdőzés történik a világban, és ahhoz képest mennyi cápatámadás, akkor elenyésző ez az arány, persze ez nem jelent vigaszt az áldozatok családjának.

Farkas Norbert / 24.hu Hanga Zoltán

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője megemlítette azt is, a cápatámadások elkerülése érdekében a legtöbbször azt javasolják, hogy ne egyedül, hanem többen menjünk a vízbe, az ugyanis a legtöbb cápát megfontoltságra inti. Emellett a harsány színű, neon zöld fürdőruha vagy búváröltözet viselete is hasznos lehet, valamint figyeljünk a hírekre, hol bukkanhatnak fel esetlegesen cápák.

Hanga Zoltán azt is megjegyezte, megközelítőleg 500 cápafaj létezik a Földön, ezek közül mintegy harminchoz köthetők korábbi támadások, a leggyakrabban fehér cápához, bikacápához és tigriscápához.

A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, ugyan tragikus az évi 8-10 haláleset, de a cápa-ember találkozás többségében az előbbire van pusztító hatással, hiszen százmilliós nagyságrendre halásszák ki őket a tengerből, majd uszonyaikat levágva visszadobják őket, holott akkor már halálra van ítélve az állat.

Több mint kétezer magyar nyaralhat a térségben

Egyiptom a beutazási korlátozások eltörlésével ismét népszerű úti célnak számít a magyar turisták körében.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a 24.hu megkeresésére azt közölte, jelenleg több mint heti tíz charter járat indul Egyiptomba magyar utazásszervezők lekötött kapacitásával, ami heti több mint kétezer fő érkezését jelenti. Ezen felül menetrend szerinti járatok is közlekednek Egyiptomba.

Levelükben azt is írták, cápatámadásra a tengerpartokon szinte bárhol sor kerülhet, egy ilyen baleset nem befolyásolja jellemzően a desztináció népszerűségét. Egyiptomban nagyon ritka az ilyen eset, ezért számukra is meglepőek voltak a hétvégi hírek. Hozzátették, a helyi hatóságok mindent megtesznek a nyaralók biztonságának védelmében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu érdeklődésére arról tájékoztatott, a cápatámadások egy Hurghadától délre található partszakasznál, Sahl Hasheesh-nál történtek, melyet a helyi hatóságok lezártak. A távolabbi strandok sekélyebb vizeiben állandó felügyelet mellett jelenleg is engedélyezett a fürdőzés, de fokozott elővigyázatosság javasolt, és mindenben követni kell a helyi hatóságok utasításait.

A két támadás kapcsán egyelőre nem érkezett állampolgári megkeresés a magyar nagykövetséghez, ettől függetlenül az illetékes konzulok folyamatosan kapcsolatban vannak az egyiptomi hatóságokkal és kiemelt figyelemmel kezelik az ügyet

– fogalmaztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik