A következő élő közvetítés része Újra ukrán zászló leng a Kígyó-szigeten

Az ukrajnai Marshall-tervet készítik elő Svájcban

Több tucatnyi ország, nemzetközi szervezet és a nagyvállalatok vezetői gyűlnek ma össze Svájcban, hogy kidolgozzák a háború sújtotta Ukrajna újjáépítését célzó „Marshall-tervet”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki virtuálisan maga is részt vesz a tanácskozáson, korábban arra figyelmeztetett, hogy a felszabadított területeken is „óriási munka” vár rájuk, ráadásul ezen felül „több mint 2000 falut és várost kell még visszafoglalni az ukrán erőknek az ország keleti és déli részén”.

Fabrice COFFRINI / AFP

Becslések szerint Ukrajnában több mint 120 ezer otthon pusztult el az orosz invázió során, ami miatt milliárdos bevételekre van szükség ahhoz, hogy az országot gazdaságilag helyreállítsák és Európához illeszkedő gazdasággá tegyék.

A helyreállítási tervek feltétele, hogy az Ukrajnában mérsékeljék a szerteágazó korrupciót, így az országban széles körű reformokat kell végrehajtani, mielőtt hozzáférhetnek a pénzekhez.

Luganóban konkrét kötelezettségvállalásról még nem döntenek, mindössze megpróbálják lefektetni az újjáépítési folyamat alapjait, amelyet akkor is el kívánnak indítani, ha tovább dúl az ukrajnai háború.

Az újjáépítés mértéke a háború kimenetelétől és hosszától függ majd, valamint attól, hogy a legnagyobb pusztítást elszenvedett Kelet-Ukrajna visszakerül-e Kijevhez, vagy orosz kézben marad.

A pusztítás költségei az egybillió dollárt is elérhetik, abban az esetben, ha az év végéig tart a háború.

A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint Ukrajna fizetési mérlegének hiánya júniusig nagyjából 15 milliárd dollárra tehető.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik