Nagyvilág

Egy szerbiai gazdának ráfizetéses lenne leszednie a saját termését, ezért inkább odaadja a falu lakosságának

Az idehaza méltán nagy népszerűségnek örvendő Szedd magad akciót indít egy szerbiai meggyültetvény gazdája, Rajko Krsztics, ám azt, hogy így döntött, súlyos gazdasági megfontolások indokolják.

A vajdasági Szabad Magyar Szó írása szerint sok dél-szerbiai gyümölcstermesztő elégedetlen a meggy felvásárlási árával, ezért sokan le sem szüretelik a termést, mert egyszerűen nem éri meg nekik. Krsztics is ebben a cípőben jár, elmondása szerint hiába ajánlanak más településeken 40, vagy akár 60 dinárt is a gyümölcs kilójáért, ő csak 30 dináros ajánlatot kapott, ami – tekintve, hogy a szedők 25 dinárt kérnek kilogrammonként, további öt dinárba kerül a rakodás, a mérés, az újra pakolás és a szállítmányozás – veszteségessé tenné neki az üzletet. Ezért aztán úgy döntött, ő maga nem fog szüretelni.

Intézett azonban egy felhívást a Bela Palanka melletti Ciflik lakóihoz, ami szerint akinek esetleg télirevalóra lenne szüksége, ingyen szedhet magának a termésből.

 Tavaly sem szüreteltem le a meggyet, mert alacsony volt a felvásárlási ár, de sajnálom, hogy már akkor nem ajándékoztam oda azoknak, akik aztán a boltokban 400 dinárt fizettek kilogrammjáért

– mondta Krsztics, aki azért emlékeztetett, hogy három-négy évvel ezelőttig a felvásárlók még kamionokat küldtek a gyümölcsösbe a termésért, ma már a termelőknek maguknak kell a felvásárlóállomásokig megszervezniük a fuvart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik