Nagyvilág koronavírus

Olaszországban újra kötelező lesz maszkot hordani a munkahelyeken

Új egészségügyi szabály lépett életbe Olazországban a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután az országban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma, olvasható az MTI-n.

„Igyekszünk alkalmazkodni a járványhelyzet alakulásához” –  nyilatkozta a megállapodás aláírásakor Andrea Orlando munkaügyi miniszter.

A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók  érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az Ffp2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában.

A rendelkezés október végéig érvényes, és vonatkozik a zárt térben végzett munkára, például az irodákban, üzletekben vagy a gyárakban, valamint kültéren is, többek között az éttermek teraszain, ha nem biztosított a legalább egyméteres biztonsági távolság. Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára.

A protokoll az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel. A munkahelyre történő belépéskor ismét megmérik a testhőmérsékletet, és 37,5 Celsius fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincsen elég tér, így a menzákon és az öltözőkben is, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni.

Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése Olaszországban is megindult, az utóbbi egy hétben több, mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint az utóbbi két évvel ellentétben a mostani vírusvariáns a kánikulában is terjed. A városok utcái, az idegenforgalmi látványosságok, strandok megteltek, és a közel negyvenfokos hőségben nehéz a maszkot viselni. Attilio Fontana, a járvány egyik gócpontjaként ismert Lombardia tartományi elnöke, arra kérte a lakosokat, hogy tömegben is viseljenek maszkot. A tízmilliós régióban az utóbbi huszonnégy órában több, mint 12 ezer új beteget regisztráltak, és 13 fertőzött hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik