A következő élő közvetítés része Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről, de Putyin továbbra is ambiciózus

Fehéroroszországban egyre többen kapnak katonai behívót

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról” beszélt.

Az ellenzéki fehérorosz Zerkalo (Tükör) nevű hírportál arról számolt be, hogy az ukrajnai Csernyihiv megyéhez közeli – déli – Homel régióban az utóbbi napokban megsokasodott azok száma, akik behívóparancsot kaptak. Olyanok is kaptak felszólítást, hogy jelentkezzenek a kaszárnyákban, akiket korábban katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítottak.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy rejtett mozgósításról van szó, és információi szerint július közepéig hadgyakorlatokat terveznek Fehéroroszországban a hadkötelesek bevonásával.

Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP Egy fehérorosz harcijármű az oroszokkal közös hadgyakorlaton a háború kitörése előtt pár nappal, idén februárban

Minszk Moszkva szövetségeseként rendelkezésre bocsájtotta területét és légterét az Ukrajna elleni orosz támadásokhoz. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök többször hangsúlyozta, hogy fehérorosz katonák nem vesznek részt a szomszédos országban folytatott hadműveletben, mindazonáltal a kijevi vezetés nem zárja ki, hogy Fehéroroszország esetleg közvetlenül is belép a konfliktusba, tekintettel arra, hogy területéről orosz katonák már lőttek ki rakétákat ukrajnai célpontok ellen.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik