Nagyvilág

Afganisztánban a lányok iskoláztatási tilalmáról tanácskoznak a vallástudósok

Mohammad Noori / AFP
Mohammad Noori / AFP

Szerdán kezdődik az afgán törzsi vezetők és vallástudósok nagyszabású összejövetele, ahol megvitatják a tálibok egyik korábbi döntését, melynek értelmében augusztus óta tizenkét éves kor fölött a lányok nem járhatnak iskolába.

A szakértők szerint a Kabuli Politechnikai Egyetem kampuszán kezdődő találkozó egy loja dzsirga, vagyis nagygyűlés. A vallási vezetők ilyen eseményen vitatták meg az ország jövőjét 2002-ben is, miután az Egyesült Államok segítségével a felkelők megdöntötték az előző tálib rendszert.

A tálibok azonban még nem használták az évszázados, átfogó joggyakorlatra vonatkozó kifejezést. Ehelyett mindössze vallási tudósok nagy találkozójaként emlegetik a háromnapos eseményt, ahol az afgán média szerint több száz, többnyire tálib párti személyiség vitatja meg az ország ügyeit.

Az Iszlám Emirátus vezetése is elfogadta a kérésüket, így hamarosan Kabulban nagyszabású tudósgyűlést tartanak. Minden tartományból és kerületből több vallástudós és törzsi vezető érkezik

–  fogalmazott tweetjében Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője.

A kabuli kormányt hivatalosan még egy ország sem ismerte el, ezért az elemzők szerint engedményekre készülhet a tálib vezetés, melynek részeként az eseményen felülvizsgálhatják a lányok iskoláztatási tilalmát.

Miután a pastu nacionalista katonai szervezet 2021 augusztusában, az amerikai hadsereg kivonulása után visszafoglalta az országot, a húsz év után felálló ultrakonzervatív, szunnita államnak komoly nemzetközi elszigetelődéssel kellett szembenéznie. Az iskoláztatási tilalom mellett a nőknek tilossá vált bárminemű munkavégzés, de komoly kritika érte a kormányt az etnikai diszkrimináció miatt is, ugyanis az ország nem pastu származású többségének, a tádzsikoknak, hazaráknak és üzbégeknek a tagjai nem kerülhetnek hatalmi pozíciókba.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik