Nagyvilág

Jövő ősszel újra népszavazást tartana Skócia függetlenségéről a kormány

RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP
RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette be kedden Nicola Sturgeon miniszterelnök.

Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el. Ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Ha London megtagadja a referendum engedélyezését – amit Johnson már többször előrevetített –, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül milyen jogi keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást, mondta a skót miniszterelnök.

  • Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kormány gyorsan elfogadtatja a parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet, amelyet kedd délután már közzé is tettek.
  • A legfelsőbb bíróság elutasító végzése esetén a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt a következő parlamenti választást tekinti majd függetlenségi népszavazásnak, és ezen a választáson kizárólag a függetlenné válás programjával indul.

Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást az Egyesült Királyságtól való függetlenségről. Akkor a szavazók 55 százaléka az Angliával, Walesszel és Észak-Írországgal való unió fenntartása mellett foglalt állást, az erőviszonyokat azonban megváltoztathatta a brexit, mivel a 2016-os népszavazáson a skótok többsége az EU-tagság mellett voksolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik