Nagyvilág

Nyitott klímaklubot hoznak létre a leggazdagabb országok

MTI/AP/Reuters pool/Benoit Tessier
MTI/AP/Reuters pool/Benoit Tessier

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy korlátozások és piaci torzítások nélkül segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt – idézi az MTI a G7 németországi csúcstalálkozójának keddi zárónyilatkozatát.

A csoportot alkotó országok és az európai uniós központi intézmények vezetői emellett megegyeztek arról, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. Ennek célja, hogy lehetővé tegye a klímaváltozás ellen elkötelezetten tenni akaró országok együttműködését. Megjegyezték: a klub nyitva áll bármely ország előtt, amely kész átültetni a gyakorlatba a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

A hét ország – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada és az Egyesült Államok – egyúttal további 4,5 milliárd dollárt ígért az éhínség elleni globális küzdelemre. Arról is megállapodtak, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra.

A csoport ismételten felszólította Oroszországot, hogy feltételek nélkül hagyjon fel a Fekete-tenger partján található ukrajnai kikötők blokádjával, a kikötői és az élelmiszeripari infrastruktúra rongálásával, illetve a mezőgazdasági eszközök és a termény kisajátításával.

Ezek a tevékenységek a globális élelmezésbiztonság elleni, geopolitikai indíttatású támadásnak tekinthetők

– szögezte le a G7. Oroszország egyébként tagadja a nyugati vádakat, és a szankciókat okolja az élelmiszerválságért.

Jelenleg 82 országban mintegy 345 millió ember éhezik. Számuk az elmúlt két évben megduplázódott. Szakértők szerint a második világháború óta nem volt példa olyan humanitárius válságra, amely jelenleg fenyegeti a világot. Etiópiában, Nigériában, Dél-Szudánban, Jemenben, Afganisztánban és Szomáliában is katasztrofális a helyzet – mutattak rá.

A G7 öt fejlődő országgal – köztük Indiával – együtt elítélte Ukrajna „illegális megszállását”. A csoport jelezte: nemzetközi konferenciával és újjáépítési tervvel támogatná az átfogó orosz támadás alatt álló ország helyreállítását.

Kiemelt kép: A G7 bajorországi csúcstalálkozójának résztvevői (balról, majd az óramutató járásával azonos irányban): Boris Johnson brit miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Mario Draghi olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök 2022. június 28-án. MTI/AP/Reuters pool/Benoit Tessier

Ajánlott videó

Olvasói sztorik