Nagyvilág europoli

Az EU eljuttatta Spanyolországba a majomhimlő elleni első vakcinaszállítmányt

Az Európai Unió – a tagállamok nevében kötött szerződés értelmében – 5300 adag, majomhimlő elleni vakcinát szállított Spanyolországba, jelentette be kedden az Európai Bizottság. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa hangsúlyozta, egyelőre a fertőzésben leginkább érintett országokba érkeznek a vakcinaszállítmányok. A következő szállítmányok célpontja Portugáliába, Németországba és Belgium.

Az unió 109 090 adagra kötött szerződést a dán Bavarian Nordic biotechnológiai vállalattal, amely az egyetlen, kifejezetten e betegség ellen engedélyezett vakcina gyártója Európában.

Június 1-je és 22-e között 50 országból 3413 megerősített majomhimlős esetet és egy halálesetet jelentettek Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), ebből 2933 megbetegedést, azaz a majomhimlős esetek 86 százalékát Európában regisztrálták. A WHO szombaton közölte, hogy a majomhimlő egészségügyi veszélyt jelent, nagyon aggasztó ütemben terjed, de még nem érte el a globális egészségügyi vészhelyzet szintjét.

A betegség magas lázzal kezdődik, és gyorsan hegesedő kiütéseket okoz. Általában két-három hét után spontán gyógyul.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik