Nagyvilág

Egy volt fehér házi alkalmazott szerint Trump tudta, hogy a Capitoliumot megrohamozó híveinek fegyverei vannak

Brandon Bell/Getty Images
Brandon Bell/Getty Images

Donald Trump tudta, hogy támogatóinak fegyvere van, amikor 2021. január 6-án arra buzdította őket, hogy rohamozzák meg a törvényhozásnak otthont adó washingtoni Capitoliumot – állította Mark Meadows korábbi fehér házi kabinetfőnök volt munkatársa, Cassidy Hutchinson a képviselőház illetékes bizottsága előtt kedden. Magyarán Hutchinson vallomása szerint Trump és a legközelebbi stábtagjai tisztában voltak azzal, hogy az elnökválasztási eredmény elleni tüntetés erőszakossá válhat.

A január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság célja, hogy a volt elnök szerepét tisztázza a zavargások kitörésében. Hutchinson az első, aki első kézből tudott beszámolni a támadás előtti órákban a Fehér Házban uralkodó helyzetről, és az elnök felelősségét firtatta. Meadows volt segédje azt mondta, több vezető tisztségviselő is figyelmeztetett arra, hogy a Trump melletti nagygyűlés kicsúszik az irányításuk alól, de a kabinetfőnök és mások alábecsülték az erőszak veszélyét.

Hutchinson elmondása szerint Trumpnak is jelezték, hogy tüntető híveinek egy része felfegyverezett, ő azonban utasított a biztonsági berendezések eltávolítására, és többször is kijelentette:

Nem azért vannak itt, hogy engem bántsanak.

A Kongresszus épületének ostroma során öten vesztették életüket.

Trump hamisnak minősítette Hutchinson vallomását, és azt mondta, alig ismeri a nőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik