Nagyvilág

101 éves náci háborús bűnöst ítéltek el

Michele Tantussi / MTI / AP/
Michele Tantussi / MTI / AP/
Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott, mert bűnrészes volt 3518 rab halálában.

Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét ítélték el kedden Németországban. A 101 éves Josef Schütz ötévi börtönt kapott, mert bűnrészes volt 3518 rab halálában. A férfi a Waffen SS egyik altisztjeként a sachsenhauseni tábor őre volt 1942-45 között.

Ön tudatában volt annak, hogy rabokat gyilkolnak meg a táborban, jelenlétével segítette ezt. Minden szökni próbálót lelőttek, így minden őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban

– idézte Udo Lechtermann bírót az MTI.

A vádlott a perben és az ítélethirdetés után is tagadta, hogy a tábor őre volt, de ezt az ügyészség számos bizonyítékkal igazolta. A kerekesszékben közlekedő Schütz idős kora miatt csak korlátozott ideig, alkalmanként két és fél óráig volt jelen tárgyalásokon.

A büntetési tétel hasonló bűncselekmények esetében a német jogban legalább háromévi börtön, Schütz ügyvédje már korábban közölte, ha súlyosabb lesz az ítélet a minimálisnál, fellebbeznek. Ebben az esetben az elítélt legkorábban jövő év elején kezdheti meg a büntetés letöltését, de egészségi állapota miatt nem valószínű, hogy egyáltalán börtönbe vonul, írta az AFP hírügynökség.

Az 1936-ban épült, Berlin melletti táborban a II. világháború végéig több mint 200 ezer embert tartottak fogva: a nácik politikai ellenfeleit, valamint az üldözött etnikai csoportok tagjait, zsidókat, szintiket, romákat. Több tízezren haltak meg éhezés, betegség, kényszermunka vagy a rajtuk elvégzett orvosi kísérletek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik