Nagyvilág

Japánban akkora hőség van, hogy áramhiány is lehet

david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A japán hatóságok a júniusi rekord mértékű hőség miatt hétfőn áramhiányra figyelmeztettek, míg a főváros, Tokió a történetének legrövidebb esős évszakát éli.

Josihiko Iszozaki, a japán kormány főtitkár-helyettese azt kérte a lakosságtól, hogy csökkentse áramfogyasztását a kora esti órákban, amikor Tokió területén a legalacsonyabb mértékű az energiatartalék. A kormány egyben felszólította a lakosokat, hogy védekezzenek a hőség ellen és kerüljék el a napszúrást.

A helyi meteorológiai szolgálat (JMA) szerint hétfő estére 35 Celsius-fokos hőmérséklet várható a fővárosban, ahol a hőmérő higanyszála várhatóan csak jövő vasárnap csökken majd 34 Celsius-fok alá.

Míg Japán nagy részén általában még javában tart az esős évszak, a JMA szerint ez hétfőn véget ért Kanto régióban, ahol Tokió is található.

A mostani esős évszak a szokásosnál 22 nappal korábban ért véget azóta, hogy Japánban 1951-ben megkezdték az összehasonlítható adatok rögzítését. Így van ez Japán középső részén és a délnyugati Kjúsú sziget egyes részein is.

Vasárnap a Tokiótól mintegy száz kilométerre északra fekvő Iszeszaki városban a hőmérséklet elérte a 40,2 Celsius-fokot. Ilyen magas hőséget még sosem mértek júniusban Japánban.

A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy az esős évszak után még sokan nem szoktak hozzá a hőséghez, és éppen ezért nagyobb a napszúrás kockázata.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik