Nagyvilág

Feloszlatta a török rendőrség az isztambuli Pride-ot

Emrah Oprukcu / AFP
Emrah Oprukcu / AFP

A török rendőrség vasárnap feloszlatta az isztambuli Pride-felvonulásra összegyűlt tömeget, több tucat embert letartóztatott, köztük újságírókat, feltehetően azért, hogy megakadályozzák őket az esemény rögzítésében – írja az Euronews.

A török rohamrendőrök a Pride kezdete előtt razziáztak a Taksim tér melletti Cihangir negyed több bárjában, Isztambulban, ahol véletlenszerűen tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát.

Bülent Kilicet, a konfliktusövezeteket is megjárt, díjnyertes fotóst hátrabilincselték, letépték az ingét, és másokkal együtt elvitték egy rendőrségi furgonban. A veterán fotóst tavaly is letartóztatták, ugyanilyen körülmények között.

A letartóztatások azután történtek, hogy a hatóságok hétnapos gyülekezési tilalmat rendeltek el azért, hogy megakadályozzák a felvonulást. Korábban a rendőrség Isztambulban letartóztatott 11 LMBTQ aktivistát, akik meg akarták ünnepelni a Pride hónap kezdetét.

Az aktivisták azt állítják, hogy „megkínozták őket”: sérült csuklókról és lábakról készült képeket tettek közzé. Vasárnap mégis szivárványszínű zászlókat lengető tüntetők százai kezdtek gyülekezni a Taksim tér melletti utcákon, miután a teret teljesen lezárták a látogatók elől.

A 2014-es, több mint 100 ezer fős isztambuli felvonulás óta a török hatóságok évről évre betiltják a rendezvényt, hivatalosan biztonsági okokból. Tavaly keményebben léptek fel, akkor könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik