A következő élő közvetítés része Csődbe ment Oroszország, rakétatámadás ért egy ukrán bevásárlóközpontot

A G7 addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell

Pavel BEDNYAKOV / AFP
Pavel BEDNYAKOV / AFP

A G7 országok továbbra is pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújtanak, és kitartanak Ukrajna mellett, ameddig csak kell – olvasható abban az összefoglalóban, amelyet hétfőn tettek közzé.

A csúcstalálkozón Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok ismételten elítélte Oroszország „nukleáris retorikájának indokolatlan használatát”. Hozzátették azt is, hogy Ukrajnának „külső nyomástól és befolyástól mentesen” kell döntenie jövőbeni békerendezéséről.

Véleményük szerint aggodalomra ad okot Oroszországnak az a bejelentése, hogy nukleáris képességekkel rendelkező rakétákat szállíthat Fehéroroszországba. A G7-ek egyúttal továbbra is erőfeszítéseket tesznek Ukrajna katonai és védelmi felszereléssel való ellátására és készen állnak megállapodásokat kötni az érdekelt országokkal és Ukrajnával a tartós biztonsági kötelezettségvállalásokról.

A tagok felszólították Moszkvát a beleegyezésük nélkül erőszakkal Oroszországba hurcolt ukrán állampolgárok „azonnali visszaküldésére”, be kell fejeznie a mezőgazdasági infrastruktúra elleni támadásokat, és fel kell hagynia a hajózási útvonalak blokkolásával.

A G7-ek ígéretet tettek arra, hogy „biztonságos átjutást” biztosítanak az ukrán állampolgárok számára, racionalizálja a bevándorlást és a vízumot, és hogy a háborús bűnök és egyéb atrocitások sem maradnak büntetlenek.

Hozzátették, Oroszország „óriási felelősséget” visel a globális élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért, ezért a G7-csoport „koordinált kezdeményezéseket” ígért, amelyek elősegítik majd az élelmiszer-biztonságot.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik