Nagyvilág koronavírus

Koronavírusos lett az ecuadori elnök, miközben lázonganak az őslakosok

Ecuadori kormányzat / MTI / EPA
Ecuadori kormányzat / MTI / EPA

Megfertőződött koronavírussal Guillermo Lasso ecuadori elnök – jelentette be helyi idő szerint szerdán a latin-amerikai ország elnöki hivatala. A tájékoztatás szerint a 66 éves elnöknek nincsenek komoly tünetei.

Ecuadorban a regisztrált fertőzöttek száma kedden meghaladta a 900 ezret. Mivel a járványadatok nem nőttek jelentősen, már április végén eltörölték a kötelező maszkhasználatot. A járvány kitörése óta mind ez idáig a lakosság 83 százaléka vette fel az oltás két adagját, 38 százalék hármat, körülbelül négy százalékuknak pedig négy oltása van – írta az MTI.

Az államfő betegsége nem a legjobb pillanatban jött: Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen, köztük a fővárosban is, erőszakba torkolltak a megmozdulások. A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik