A következő élő közvetítés része Oroszország „gyakorlati jellegű” intézkedéseket is tervez Litvánia ellen

Finnország felkészült egy orosz invázióra

Finnország évtizedek óta készült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne

– mondta Timo Kivinen tábornok, a finn fegyveres erők főnöke.

A tábornok egy a Guardian által idézett interjúban beszélt az esetleges invázióról.  Az ország csatlakozásra jelentkezett a NATO katonai szövetségéhez, mert attól tart, hogy Oroszország Ukrajna után az országot is fenyegetheti.  Finnország az 1940-es években két háborút vívott keleti szomszédja ellen, amellyel 1300 kilométeres határon osztozik.

A második világháború óta Helsinki magas szintű katonai készültségben tartja az országot.

Szisztematikusan fejlesztettük katonai védelmünket pontosan az ilyen típusú hadviselésre, amelyet Ukrajna ellen folytatnak, a tűzerő, a páncélos erők és a légierő masszív felhasználásával

– mondta Kivinen.

Az 5,5 millió lakosú ország háborús csapatainak ereje 280 000 fő, és 870 000 tartalékost képeztek ki. Nem törölték el a sorkatonai szolgálatot, mint sok más nyugati nemzet tette a hidegháború végén. Európa egyik legerősebb tüzérségét építették ki, és akár 370 km-es hatótávolságú cirkálórakétákat is felhalmoztak. Finnország a GDP 2 százalékát költi védelemre, ami magasabb arány, mint sok NATO-országban.

Az ország 64 darab F-35-ös vadászgépet rendel a Lockheed Martin amerikai védelmi óriástól, és 2000 drónt is hadrendbe állít.

A védelmi minisztérium május 18-i közvélemény-kutatása szerint a finnek 82 százaléka mondja azt, hogy hajlandó részt venni a honvédelemben, ha Finnországot megtámadnák. Kivinen is üdvözölte Finnország döntését, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz .

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik