Nagyvilág

Megtörténhet az első nagy lépés lőfegyveres erőszak ellen az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban gyakori fegyveres erőszak megfékezését célzó törvényjavaslatot dolgoztak ki és ismertettek amerikai szenátorok helyi idő szerint kedden – írta az MTI.

A javaslat jelentőségét az adja, hogy mindkét nagy párt szenátorai részt vettek a kidolgozásában, így az új törvény évtizedek óta az első komoly lépést jelentené az erőszak visszaszorítására ezen a téren.

Májusban két olyan súlyos támadást is elkövettek az Egyesült Államokban, amelynek során az ámokfutók lőfegyvereket használtak: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambéli Buffalóban pedig 10 színes bőrű áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

A törvényjavaslat vizsgálatnak vetné alá a már fegyvereket birtoklók vagy fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. Lehetővé tenné, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket. A további erőszakos cselekmények megelőzése céljából nagyobb ellenőrzés alá vonná az illegális fegyverkereskedelmet, és emelné a mentális egészséget fejlesztő programok költségvetését is.

A demokraták további szigorítást szeretnének, de így is támogatják a ritka konszenzussal kialakult tervezetet, a republikánusok pedig azt emelték ki, hogy az új törvény a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjog sérelme nélkül menthetné meg több ezer ember életét.

Az NRA, az amerikai fegyverlobbi első reagálásában máris támadta a törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy túl nagy mozgásteret adna a tagállamok vezetőinek a szigorítás terén, amivel korlátozná az amerikai állampolgárok személyes szabadságát és a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjogát.

Joe Biden elnök támogatásáról biztosította a javaslatot, de hiányolja belőle a nagyobb teljesítményű fegyverek és tölténytárak betiltását, továbbá életkortól függetlenül ellenőriztetné a fegyvertartók előéletét.

A fegyveres erőszak áldozatait képviselő szervezet szintén támogatja és komoly előrelépésként értékeli az új törvényt annak ellenére, hogy további szigorításokat szeretne elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik