Nagyvilág europoli

Politico: Nem tudni, miért távozik Magyarország EU-s nagykövete

A napokban írtunk arról a 444 értesülései alapján, hogy távozhat posztjáról Stelbaczky Tibor, Magyarország állandó képviselője az EU-ban. Hivatalos tájékoztatás ugyan azóta sincs, de a Politico európai kiadásának keddi hírlevele már kész tényként közölte Stelbaczky távozását. Sikerült is elérniük a tisztviselőt, de az nem kívánt nyilatkozni a lemondása okáról.

Mindkét lap úgy tudja, hogy Stelbaczky egy ideje fontolgatta a lemondását, de a 444 szerint legutóbbi eset, amikor meg kellett megvédenie a kormány követelését, miszerint vegyék le Kirill pátriárkát az uniós szankciós listáról, megerősítette a döntését. A Politico a hírlevélben szintén kiemelte ezt az esetet, ahogy azt is, hogy az uniós nagykövet rendkívül nehéz politikai helyzetben távozik posztjáról.

A hírek szerint Stelbaczky döntése hirtelen érte a kormányt, ezért egyelőre még nem döntöttek az utódjáról és ideiglenesen Ódor Bálint, a kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós nagykövet veszi át a munkáját.

Kapcsolódó
Olajbiznisz is gazdagította a háborúpárti orosz pátriárkát, akit Orbán megvédett az uniós szankcióktól
Az ukrajnai inváziót támogató, 1969-ben szegénységi fogadalmat tett szerzetes mára a hírek szerint dollármilliárdok fölött rendelkező pátriárka lett. Miért állt ki mellette a magyar kormány?
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik