Nagyvilág

Volt gerillaharcos nyerte a választásokat, először lesz baloldali elnöke Kolumbiának

Daniel MUNOZ / AFP
Daniel MUNOZ / AFP

A baloldali Gustavo Petro lesz Kolumbia következő elnöke. Az egykori gerillaharcos, aki a főváros Bogotá főpolgármestereként szolgált korábban harmadszor indult el a tisztségért, és ezúttal a szavazatok 50,5 százalékával az élen végzett populista ellenfele, Rodolfo Hernández előtt, akire 47 százaléknyian voksoltak – írja az El País. A 77 éves, főleg Tik-Tokon kampányoló ingatlanmogul az összes előzetes elvárást túlteljesítve jutott be az elnökválasztás második fordulójába, de a centrista jelölt, Federico „Fico” Gutiérrez valamint a regnáló Iván Duque támogatása sem volt elég a győzelemhez.

A Pacto Histórico politikai koalíció az első baloldali formáció, amely nyerni tudott Latin-Amerika egyik legkonzervatívabb társadalmában.

Kolumbiában először választottak meg fekete alelnököt. Francia Márquez afro-kolumbiai környezetvédő az egyenlőségi miniszteri tisztséget is betölti majd.

Kapcsolódó
Populista fordulat jön Kolumbiában, ahol a trumpista jelölt Adolf Hitlert keveri Albert Einsteinnel
A kolumbiaiak radikális változást akarnak, de arról csak júniusban döntenek, hogy pontosan milyet.

Ezt megelőzően a kolumbiai választásokat évtizedekig az ország irreguláris fegyveres erőihez való viszony határozta meg, azonban idővel a gazdaság, az egyenlőtlenség és a korrupció sok választópolgár számára vált egyre fontosabb problémává. Petrót baloldali populista programmal tudott győzni: a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklésével, az ország kapitalista gazdasági modelljének átalakításával és az állami újraelosztó rendszerek bővítésével kampányolt. Ígéretei között szerepel az ingyenes felsőoktatás, az egyedülálló anyáknak járó minimálbér, a garantált munka bevezetése alapjövedelemmel, a magánnyugdíj-pénztárakban lévő pénzek transzferálása egy állami rendszerbe és a szociális programok bővítése, melyeket részben a négyezer leggazdagabb kolumbiaira kivetett adókból finanszírozna.

Latin-Amerikában a 2000-es évek óta nem tapasztalt baloldali hullám söpör végig: 2019-ben a centrista baloldali Alberto Fernández jutott hatalomra Argentínában, 2020-ban a szocialista Luis Arce győzött Bolíviában, tavaly pedig a marxista, politikai tapasztalat nélküli iskolai tanár, Pedro Castillo borította a papírformát Peruban, míg a 36 éves, egykori diákvezér Gabriel Boric Chilében hozta el a baloldali fordulatot, ráadásul Brazíliában is a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva visszatérését jósolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik