Nagyvilág

Már Európában terjed legjobban a majomhimlő, a nyár sem fogja megállítani a terjedését

MTI/AP/CDC
MTI/AP/CDC

Európa a majomhimlő-járvány kitörésének epicentrumává vált, 25 európai országban több mint 1500 esetet azonosítottak, ezek globális szinten a megbetegedések 85 százalékát teszik ki. Afrikán kívül még senki nem halt bele a majomhimlőbe, de az Egészségügyi Világszervezet szerint a fertőzés nyáron tovább terjed majd Európában – írta a portfolio.hu.

Európában Nagy-Britanniában van a legtöbb majomhimlős, ott június 14-ig 524 esetet regisztráltak. Az EU-n belül a legtöbben, 313-an Spanyolországban kapták el a fertőzést, de sok, 263 esetet azonosítottak Németországban, 231-et Portugáliában és 125-öt Franciaországban. Megugrott az esetszám Olaszországban (80), Olaszországban (48) és Belgiumban (36) is, míg a többi országban egyelőre csak néhány fertőzöttet találtak. Magyarországon is három napja hat fertőzöttről tudtak.

Bár a jelenlegi fertőzések a legtöbb esetben enyhe tünetekkel járnak, a majomhimlő vírus bizonyos csoportokban (kisgyermekek, terhes nők, immunkezelésben részesülő vagy legyengült immunrendszerű emberek) súlyos betegségeket okozhat. A WHO ebben az évben 27 halálesetet regisztrált Afrikában, Európában azonban egyet sem.

A majomhimlő terjedése a WHO szerint felgyorsulhat a nyári hónapokban Európában, amikor több száz Pride rendezvényt, zenei fesztivált és egyéb tömeges összejövetelt tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik