Nagyvilág

Kongó lezárja a ruandai határát, miután agyonlőtték egy katonájukat

Guerchom Ndebo / AFP
Guerchom Ndebo / AFP

Lövöldözés volt a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda határán. Az incidensben meghalt egy kongói katona és két ruandai rendőr is megsérült. Az Al Jazeera a ruandai hadsereg közleményére hivatkozva írta, hogy a kongói katona átlépte a határt, és tüzet nyitott, mire egy szolgálatban lévő ruandai tiszt visszalőtt, és ezzel megölte őt.

A Kongói Demokratikus Köztársaság lezárta ruandai határát, és a kormány bejelentette, hogy vizsgálatot indít az eset miatt.

Ez a határzár a legújabb fellángolását jelenti annak a diplomáciai válságnak, amely a két szomszédos ország között az utóbbi időben kialakult. A feszültség azért növekszik, mert a múlt hónapban olyan lázadók indítottak támadásokat Kongó keleti részén, akiket a kongói kormány szerint Ruanda támogat. Ruanda ugyan következetesen tagadja, hogy támogatná a lázadókat vagy csapatokat küldött volna Kongóba, de az tény, hogy a lázadók vezetői ugyanahhoz a tuszi etnikai csoporthoz tartoznak, ahova Paul Kagame ruandai elnök is.

A brit kormány április óta nyilvános terve szerint ebbe a környezetbe, vagyis Ruandába telepítené le azokat a többnyire közel-keleti menedékkérőket, akiket „illegális migránsokként” tartanak számon:

Kapcsolódó
Mégsem indult el az illegális migránsokat Afrikába toloncoló brit repülőgép
Migránsok Ruandába helyezését, az intézkedés ellen tiltakozók szerint „deportálását” tervezi a brit kormány, mégsem megy minden zökkenőmentesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik