Nagyvilág

Készülődő nagy nukleáris kísérlet jeleire bukkantak Észak-Koreában

XINHUA / AFP
XINHUA / AFP

Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) új elemzése szerint Észak-Korea lényegében befejezte a Punggije-ri-i nukleáris kísérleti központ helyreállítását, és kiterjedt építkezési tevékenység jelei táthatók az egyik alagútnál – írja az AlJazeera.

A washingtoni székhelyű kutatóközpont szerint a június 14-én szerzett kereskedelmi műholdfelvételek „mérsékelt új aktivitást” mutatnak a 3-as alagútnál, ami azt jelzi, hogy az elmúlt négy hónapban végzett felújítási és építési munkák lényegében befejeződtek, és az alagút most már készen áll a mostanában gyakran emlegetett, lehetséges hetedik észak-koreai nukleáris kísérletre.

A jelentés hozzáteszi, hogy a 4-es számú alagútnál a jelek szerint „újabb építési tevékenység” zajlik, ami „erősen utal arra, hogy potenciális jövőbeni kísérlethez készülődnek” a helyszínen.

Mivel Észak-Koreában az idén rekordszámú rakétatesztet hajtottak végre, és még egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) is kipróbáltak, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán úgy véli, hogy Phenjan öt év után újabb nagyszabású nukleáris kísérletére készül.

A Punggije-ri-i kisérleti telepet még 2018-ban szerelték le, miközben a távol-keleti ország magas szintű diplomáciai tárgyalásba kezdett a nukleáris leszerelésről. A CSIS elemzése szerint a mostani képeken azonban éppen a 2018-ban megsemmisült 4-es számú alagút bejárata közelében láthatók új építőanyagok.

Az alagutakban a leszereléssel okozott tényleges kár mértéke nem volt tisztázott, és ezek az új tevékenységek arra utalnak, hogy a leszerelés nem volt teljes körű – számolt be az agytröszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik