Nagyvilág europoli

Évente tízezer menedékkérőt osztana szét Franciaország az EU-ban

akis MITROLIDIS / AFP
akis MITROLIDIS / AFP

Pénteken az Európai Unió belügyminisztereinek luxembourgi ülésén bemutattak egy új francia javaslatot, amely szerint a schengeni övezetéhez tartozó 19 EU állam kötelezettséget vállalna arra, hogy menedékkérőket fogadjon be olyan migrációs nyomás alatt álló országokból, mint Görögország, Olaszország és Málta.

A terv évente mintegy 10 ezer menedékkérő áthelyezését tenné lehetővé azokba az EU-tagállamokba, amelyek hajlandóak a menedékkérők fogadására. Azoktól az államoktól, amelyek erre nem hajlandóak, pénzügyi hozzájárulást vár el a tervezet.

Az előterjesztésről beszámoló AlJazeera azt írja, hogy Franciaország régóta törekszik arra, hogy az Európai Uniót egy régóta késő menekültügyi egyezmény felé tolja. A pénteki tervezet azonban, ahelyett, hogy megpróbálná megtörni a menedékkérőktől tartó többnyire keleti tagállam ellenállását, egy „önkéntes szolidaritási mechanizmus” létrehozását ajánlja egy 12 hónapos tesztidőszak keretében – írja a közel-keleti érdekeltségű hírcsatorna az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

Az országok nagy többsége támogatja ezt a szolidaritást, és tucatnyi ország támogatja az áthelyezéseket, ami nagyon pozitív

– értékelt Gerald Darmanin francia belügyminiszter, aki azt mondta, Franciaország és Németország a menedékkérők befogadása mellett áll.

Darmanin a Twitteren később azt írta az értekezletről, hogy „jelentős előrelépés” történt, és a tagállamok nagy többsége támogatni fogja a tervet.

Ylva Johansson, az EU migrációs biztosa azt mondta, fontos lépésként értékeli a történeteket, miután hosszú hónapokon át sikertelenül próbálkozott, hogy a tagállamokkal elfogadtassa a 2020 szeptemberében bemutatott, átfogóbb menekültügyi reformjavaslatot.

Minden országot érint az ukrán menekültválság. De más menekültek és bevándorlók is jönnek, ehhez pedig szolidaritásra van szükség

– mondta.

Nancy Faeser német belügyminiszter arról beszélt, hogy szerinte 10-12 ország áll a terv mögött, és „eléggé biztos abban, hogy elfogadják” azt. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter ezzel szemben erős ellenállást mutatott: szerinte a tervnek rossz üzenete van az embercsempészet szempontjából. Az osztrák belügyminiszter az MTI beszámolója szerint a schengeni övezeten belüli határellenőrzés újbóli bevezetését is pedzegette az értekezleten.

Hollandia máris közölte, hogy a javaslat értelmében nem fogad be menedékkérőket, bár egyik diplomatájuk szerint más módon hozzájárulhatnak a munkához. Más keleti tagállamok, mint például Magyarország és Lengyelország továbbra is kitartóan ellenállnak minden kötelező érvényű migrációs áthelyezési programnak.

A francia javaslat azt is hangsúlyozza, hogy a menedékkérők azonosítását az Eurodac biometrikus adatbázis és egy új belépési szűrőrendszer használatával bővítenék.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik