Nagyvilág

Csütörtöktől legális a kannabisz Thaiföldön is

Pattarapong Chatpattarasill / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP
Pattarapong Chatpattarasill / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP

Thaiföld csütörtöktől legálissá teszi a marihuána termesztését és birtoklását, és az ország egészségügyi minisztériuma péntektől 1 millió marihuána palánta disztribúcióját is elindítja. Ezzel Thaiföld lett az első olyan ázsiai ország, ahol a marihuánát részben dekriminalizálták – derül ki az AP tudósításából.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az ázsiai ország a kábítószer rekreációs célú használatát is legalizálná. A thaiföldi kormány bejelentése szerint a kannabiszt kizárólag orvosi felhasználásra engedélyezik, és figyelmeztettek, hogy a nyilvános helyeken való fogyasztás továbbra is három hónapos elzárást és pénzbírságot (mintegy 267 ezer forint) von maga után.

Nem legálisak továbbá azok a termékek sem, amelyek több mint 0,2%-ban tartalmaznak tetrahidrokannabinolt (THC), vagyis azt a hatóanyagot, amely a kender pszichoaktív hatásáért felelős.

A thaiföldi marihuánareform hátterében gazdasági megfontolások állnak.

Az országban virágzik a gyógyturizmus, és az orvosi kannabisz legalizálásától az előrejelzések azt várják, hogy növelni fogja a nemzeti jövedelmet. Ez akár közvetlenül a kistermelők megélhetésére is jó hatással lehet. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy vajon sikerül-e az ebből származó javak igazságos elosztása, félő ugyanis, hogy az órásvállalatok hatékonyabban tudják majd kihasználni a bonyolult szabályozás adta előnyöket, ami mégiscsak hátrányosan érintené a kistermelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik