Nagyvilág

Orbán Viktor levélben magyarázta a Kirill-ügyet a luxemburgi miniszterelnöknek

Európai Tanács / MTI
Európai Tanács / MTI

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, melyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül a magyar vétó miatt elvetett uniós szankcionálása ügyében – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart

– fogalmazott a levélben Orbán. azt állítva, hogy bár viták lehetnek, sőt vannak is, „de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak”.

Orbán hangsúlyozta, a valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte az EU-nagyköveti fórum ülésein. Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén, írta luxemburgi kollégájának.

Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert

– üzente a miniszterelnök.

Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot

– zárta a Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

Bettel a múlt hétvégén a nyilvánosság előtt adott hangot a felháborodásának, miután Orbán vétófenyegetése miatt az utolsó pillanatban kivették Kirill pátriárkát az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagból, napokkal az uniós vezetők brüsszeli találkozója után, amelyet azért tartottak, hogy jóváhagyják a csomagot.

Volt egy megállapodásunk. A megállapodás pedig szent. Az pedig nem lehet, hogy egy nappal később azt mondjuk, hogy (…) nem fogadjuk el a megállapodást, mert valaki rajta van a szankciós listán. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán

– közölte akkor a luxemburgi kormányfő az Euronewsnak nyilatkozva. Bettel állítása szerint SMS-t is küldött a magyar miniszterelnöknek, hogy tudtára adja, nem tartja elfogadhatónak az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik