Nagyvilág

Fegyvertartást szigorító törvényjavaslat ment át egy amerikai kongresszusi bizottságon

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Fegyvervásárlás szigorításáról szóló törvényjavaslatot fogadott el az amerikai képviselőház illetékes bizottsága csütörtökön este – írja az MTI amerikai lapértesülésekre hivatkozva. A demokrata párti többségű igazságügyi bizottság 25:19 arányban fogadta el a törvénytervezetet.

A törvényjavaslatot Jerrold Nadler, New York állam képviselője nyújtotta be az elmúlt hetek sorozatos lövöldözéseire reagálva.

A „Védjük meg a gyermekeinket” nevű törvényjavaslat 21 évre emelné a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, valamint törvénytelennek minősítené és beszolgáltatásra kötelezné a nagy kapacitású lőszertárolókat és -adagolókat. A javaslat több mint kilenc órányi vita után ment át a bizottságon.

A National Review című konzervatív lap hírportálja arról írt, hogy New York állam törvényhozása csütörtökön megszavazta a félautomata puskák vásárlására és birtoklására vonatkozó korhatáremelést 18-ról 21 évre. Az amerikai szövetségi törvény értelmében kézifegyverhez – tehát nem puskához – csakis 21 éves kortól juthat bárki.

Mint írják, New York városa kivételével – ahol eddig is engedélyhez és 21 éves életkorhoz volt kötve mind a fegyverhasználat, mind a fegyverbirtoklás – a tagállam többi részén már 16 éves kortól szabadon lehet puskát tartani, és még csak engedély sem kell hozzá.

A szenátusban egy tízfős, republikánus és demokrata párti szenátorokból álló csoport azonban igyekszik olyan törvényjavaslatot kidolgozni, amely inkább biztonságos fegyverhasználatot segítene elő az országban, s amelyet – megegyezés esetén – a hetekben terveznek a szenátus elé bocsátani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik