A következő élő közvetítés része Lemondott Putyin tanácsadója, 243 gyerek halt meg eddig a háborúban

Önpusztító lépésnek nevezte a Kreml az EU-s olajembargót, de szerintük az olajat el tudják adni

Oroszország csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió döntése az orosz olajbehozatal korlátozásáról destabilizálja a globális energiapiacokat, ami „önpusztító” hatással lehet a tagországokra nézve – írja a Reuters hírügynökség.

Az Európai Unió vezetői hétfőn elvi megállapodást kötöttek arról, hogy az év végéig 90 százalékkal mérsékelik az Oroszországból érkező olajbehozatalt, ami az eddigi legszigorúbb szankciót jelenti az oroszok által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai invázió kezdete óta.

Az Európai Unió döntései jó eséllyel további áremelkedést váltanak ki, destabilizálják az energiapiacokat, és megzavarják az ellátási láncokat –  vélekedett az orosz külügy. Közölték azt is, hogy szerintük Brüsszel és Washington politikai aktorai teljes felelősséget viselnek a globális élelmiszer- és energiaproblémák súlyosbodásának kockázatáért, amelyet az Európai Unió általuk törvénytelennek nevezett lépései okoznak.

Oroszország azonban természetesen semmit nem ad el veszteséggel. Ha valahol csökken a kereslet, az azt jelenti, hogy egy másik helyen növekszik

– hangzott a  a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov csütörtöki értékelése.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint viszont az orosz olaj fokozatos kivonása óriási finanszírozási forrástól fosztja meg Moszkvát.

Ahogy korábban megírtuk, a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott helyzetértékelése szerint az Oroszországban kitermelt kőolajmennyiség negyede tűnhet el a világpiacról az Európai Unió által bevezetett importszankciók miatt, mivel a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik