Nagyvilág

Meg akarták ünnepelni Orbán születésnapját egy boszniai szerb városban, de nem jött össze

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Betiltották az 1992-es tömeges etnikai tisztogatás emlékére szervezett, úgynevezett „fehér szalagok” felvonulást a Bosznia-Hercegovina északi részén fekvő Prijedor városában, ehelyett Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját próbálták megünnepelni, írja az Euronews.

Mint emlékeztetnek az Euractiv cikke alapján: a „fehér szalagokkal” 1992. május 31-ére emlékeznek, amikor a Bosznia függetlenségét el nem ismerő szakadár boszniai szerb hatóságok Prijedorban minden nem szerb állampolgár számára elrendelték, hogy nyilvánosan viseljen fehér karszalagot. Prijedor ma a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozik.

A megemlékezést betiltották, a hatóságok pedig a magyar miniszterelnök születésnapjára akartak ünnepséget szervezni. Ez azonban nem igazán jött össze, a Dnevni Avaz boszniai lap szerint senki nem ment el a rendezvényre.

Az Euractiv megjegyezte, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezető, aki többször is azzal fenyegetőzött, hogy kiviszi a szerb területet Bosznia-Hercegovinából, elkötelezett híve Oroszországnak és a magyar miniszterelnöknek, akivel 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait. A témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Boszniát bomlasztó szerbeket támogat a magyar kormány, az államfő lefasisztázta
A muszlim bosnyákokat kihívásnak tekinti a magyar kormány Bosznia jövőbeli EU-csatlakozásakor. Ám ottani szerbek – akik szétszednék az országot, és akiknek a vezetője ellen az Egyesült Államok szankciókat rendelt el januárban – 100 millió eurót kapnak az Orbán-kormánytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik