Nagyvilág

Azzal vádolják a német kancellárt, hogy a nácikhoz hasonlította a klímaaktivistákat

Hivatala szerint azonban teljesen abszurd minden ilyen feltételezés.

Kisebb botrány tört ki Németországban, főszerepben Olaf Scholz kancellárral. A CNN írása szerint Scholz pénteken Stuttgartban vett részt egy eseményen, amikor kisebb közjáték után olyan kijelentéseket tett, amik után azzal kezdték el vádolni, hogy a nácikhoz hasonlította a klímaaktivistákat.

A kancellár épp arról beszélt a rendezvényen, hogy a széntüzelésű energiatermelés fokozatos visszaszorítása miatt egyre több munkahely szűnik meg, amikor klímaaktivisták jelentek meg a helyszínen, egyikük a színpadra is megpróbált feljutni, de a biztonságiak résen voltak. Az aktivisták egytől egyig fekete ruhát viseltek, erre reflektálva mondta azt Scholz:

Őszinte leszek, ezek a fekete ruhás megjelenések a különböző rendezvényeken, amelyeket ugyanazok az emberek újra és újra bemutatnak, egy olyan korszakra emlékeztetnek, ami hála Istennek már régen elmúlt.

Kritikusai szerint a fekete szín felemlegetésével Scholz az SS tisztek egyenruháira gondolt, ezért aztán össztűz alá vették a kancellárt, akinek hivatala cáfolta, hogy Scholz ilyet tett volna, és minden vádat abszurdnak tartanak ezzel kapcsolatban.

Egy újságíró aztán visszakérdezett Scholz szóvivőjénél, Christiane Hoffmannál, hogy mire gondolt a kancellár, amikor arról a rég elmúlt korszakról beszélt, hiszen Németországgal kapcsolatban ilyenkor általában a náci rezsimre szokás gondolni. Hoffman erre azt mondta,

nem mondtam mit jelent és mit nem, csak azt, hogy a kancellár szavai magukért beszélnek.

Ezt követően emlékezetett, hogy Scholz a ciklusának egyik prioritásává tette meg a környezetvédelmet, és mindig készen áll arra, hogy a témával foglalkozzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik