Nagyvilág europoli

Az utolsó pillanatban sem tudtak megállapodni az olajembargóról a tagállami vezetők

Nem sikerült megállapodnia az EU-tagállamok vezetőinek a kétnapos brüsszeli csúcs előtt az olajembargóról. Bár a vezetők egytértenek abban, hogy valamilyen módon korlátozni kell az orosz energiaimportot, a részletekről ezúttal sem sikerült dönteni, a részletek megvitatását és a döntések meghozatalát későbbre hagyják, írja a Reuters.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint ezzel együtt jó esély van arra, hogy az EU következő, június 23-24-i csúcstalálkozóján döntésre vigyék a dolgot.

A  Reuters arról ír, hogy a hatodik szankciós csomag még mindig nem véglegesített szövegtervezete rendelkezne a tengeren keresztüli oljaimport tilalmáról, míg a tengerrel nem rendelkező országokba, így Magyarországra, Szlovákiába vagy Csehországba szállított csővezetékes megoldásokat később szankcionálnák. Orbán Viktor erről korábban azt mondta, ez jó megoldás, mert ezzel nem dobnak atombombát a magyar gazdaságra.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök az eseményeket kissé önkritikusan kommentálva úgy fogalmazott, túlságosan elmerültek a részletekben és elfeledkeztek az összképről.

Minden a pénzről szól. Miközben az ukránok az életükkel fizetnek.

Az EU hatodik szankciós csomagja a tervek szerint egy 9 milliárd eurós uniós hitelről is rendelkezik majd, amit Ukrajna újjáépítésére fordítanának, illetve arra, hogy mielőbb helyreállítsák Ukrajna gabonaexportját és megakadályozzák, hogy az energiaárak tovább nőjjenek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik