Nagyvilág

Béremelésért tüntettek a román pedagógusok, akik most is jobban keresnek a magyaroknál

Három országos pedagógus-szakszervezet tartott tüntetést a fővárosban, amiért a kormány nem ül le velük tárgyalni – történt mindez Romániában.

A Mérce írása szerint a romániai pedagógusok januárban figyelmeztető sztrájkot is tartottak, és most sérelmezik, hogy a kormány azóta sem ült le velük tárgyalni, ütemtervet sem ajánlott a törvényben meghatározott béremelések bevezetésére. A tanárok ugyanakkor kaptak az államtól egy, az adóhatóság által közzétett útmutatót arról, hogyan kell adózni a korrepetálással, különórákkal szerzett kiegészítő jövedelem után. A szakszervezetek szerint ez egyértelmű burkolt fenyegetés volt a kormány részéről.

Romániában egyébként még mindig jobb a tanárok helyzete a keresetek szempontjából. Ott egy kezdő pedagógus havi bruttó 243 ezer forintnak megfelelő bért keres, miközben Magyarországon a kezdőfizetés havi bruttó 195 ezer forint. Romániában tíz év munkatapasztalat után havi bruttó 285 ezer forintnak, tizenöt év után havi bruttó 302 ezer forintnak megfelelő román lejt keres egy pedagógus, míg Magyarországon tíz év után csak 254 ezret, tizenöt után 273 ezret keres egy pedagógus, olvasható a Mércén

A lap az összehasonlításnál azt is megemlíti, hogy egy hazai tanárnak heti 22-26 órát kell tanítással töltenie, míg egy romániai kollégája  heti 18 tanóra után már pluszjuttatásokra jogosult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik