Nagyvilág

A szlovák tisztifőorvos iránymutatást adott ki az orvosoknak az majomhimlőről

Ján Mikas országos tisztifőorvos iránymutatást adott ki a majomhimlőjárvány európai kitörésével kapcsolatosan – írta a szlovákiai Új Szó, hozzátéve, hogy az országban még nem találtak megerősített fertőzéses esetet.

Adriana Mečochová, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) epidemiológiai és járványkészültségi osztályának vezetője a TASR hírügynökségnek elmondta, az útmutató a regionális közegészségügyi hatóságok, háziorvosok, szakorvosok, infektológusok és bőrgyógyászok számára készült.

Az iránymutatás leírja a betegség jellemzőit, a megerősített esetek kontaktjainak meghatározását, a kezelési módszereket, a megelőzést, valamint a laboratóriumi diagnosztika folyamatát – magyarázta a szakember.

Szlovákia majomhimlő szempontjából nem endémiás terület, ám mivel az utazási lehetőségek széles skálájával rendelkezünk, ezért nem zárhatjuk ki, hogy hazánkban is találunk majd majomhimlővel fertőzött pácienst. A betegség előfordulásának valós kockázata fennáll. Nem számítunk nagyszabású járványokra, de szórványos kitörésekre igen

– tette hozzá Mečochová.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik