A következő élő közvetítés része Háborús bűnök miatt életfogytiglanra ítélték az elsőként bíróság elé állított orosz katonát

Ukrán főügyész: További 48 orosz katona áll bíróság elé háborús bűnök miatt

Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze azt mondta, hogy hétfőn mintegy 13 ezer orosz feltételezett háborús bűnös ügyben folytattak vizsgálatot. A CNN tudósítása szerint Venediktova a davosi Világgazdasági Fórumon beszédében azt mondta, hogy további 48 orosz katonát háborús bűnökkel vádolnak. Erről azután beszélt, hogy a kijevi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Vadim Shishimarint a 62 éves fegyvertelen civil, Olekszandr Selipov meggyilkolásáért.

Venediktova azt mondta:

Az ukrán tisztviselők mintegy 600 gyanúsítottat azonosítottak, akikről feltételezhető, hogy háborús bűnökben vettek részt – mondta, miközben két, három személyt érintő ügyben már folyamatban van a bírósági eljárás.

Venediktova szerint minden bizonyíték arra utal, hogy az orosz katonai és politikai elit feltétel nélkül visszatért az erőszak brutális háborús taktikájához. Miint mondta, a polgári lakosságot és a polgári objektumokat – beleértve a kórházakat, oktatási létesítményeket és lakóépületeket – széles körben és szisztematikusan célozzák meg.

Azt mondta, hogy az orosz erők által a csapata által dokumentált jogsértések „kimondhatatlan, szándékos kegyetlenségnek és civilek elleni erőszaknak minősülnek”. Hozzátette:

Ez különösen szembetűnő azokon a területeken, amelyek a háború frontvonalában álltak, és gyakorlatilag vágóhíddá váltak.

Azt mondta, 4600 civil halt meg a háború következtében, köztük 232 gyerek, de figyelmeztetett, hogy a valós szám valószínűleg magasabb.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik