Nagyvilág

Biden támogatja, hogy Japán állandó tagja legyen az ENSZ BT-nek

Joe Biden amerikai elnök támogatja, hogy Japán állandó taggá váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsában – jelentette be Kisida Fumio japán miniszterelnök hétfőn Tokióban. Megbeszélésük után a japán kormányfő jelezte, hogy mindketten állást foglaltak az állandó tagként az Egyesült Államok mellett Kínát, Oroszországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot magában foglaló BT reformja mellett.

Az amerikai elnök elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) több mint negyven év után az idén először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé. „Ez azt jelentené, hogy nincs problémánk? Természetesen ugyanazok a problémáink vannak, mint a világ többi országának, de a gondok következményei nem olyan súlyosak, mint a világ más részein” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy elkerülhetetlen-e a recesszió az Egyesült Államokban, és az amerikaiaknak fel kell-e készülniük rá.

Joe Biden beszélt arról is, hogy ha Kína erőszakkal avatkozna be Kínában, akkor az Egyesült Államok hajlandó lenne katonai erőt is bevetni. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is egyetértenek az „Egy Kína” politikával, vagyis azzal, hogy az USA elfogadja, hogy Tajvan Kína része, de hivatalosan soha nem ismerte el Peking igényét a 23 milliós szigetre, írja a CNN.

A Bloomberg Economics múlt héten megjelent előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal, Kínáé szerényebben, 2 százalékkal nő. Amennyiben beigazolódik az előrejelzés, az amerikai gazdaság bővülése először körözi le Kínáét 1976 óta.

Biden egyúttal bejelentette, hogy az indiai-csendes-óceáni térség gazdasági fellendülésének érdekében 13 ország szorosabb partnerségi viszonyon alapuló keretmegállapodást kötött. Ez egyebek között az ellátási láncolatok erősítésére, az energiaügyi és infrastrukturális együttműködésre, a korrupció elleni küzdelemre, valamint kereskedelmi kérdésekre terjed ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik